REHBER

Turlama Taktiği

TYT Türkçe ve Matematik derslerinde etkili turlama taktiği için Kant Akademi rehberi.

Barış Kaan Datlı

20 Ağu 2023

Bu yazımızda herkesin duyduğu ama nasıl yapacağını pek de bilmediği turlama taktiğini Kant Akademi ekibi olarak sizlere ders ders anlatıyoruz. İşte detaylar:


  1. Türkçe Dersinde Turlama Taktiği

Bu taktik özellikle paragraf sorularında kullanılmalıdır. TYT  türkçe uzun ve zor paragraflarla dolu olduğu için her sorunun tek seferde çözülememesi çok normal. Turlama tekniğindeyse ilk okuyuşta yapamadığınız bu soruları boş bırakmalısınız. İlk tur sonunda çok boşunuz olabilir bu sizi korkutmasın. İkinci ve sonraki turlardaysa boş bıraktığınız sorulara dönüp onları çözmeye çalışmalısınız. Bu taktik sizi tek bir soruda dakikalar harcamaktan kurtarır. Başlangıçta zor gelebilir ama zamanla daha fazla soruyu daha kısa zamanda çözeceksiniz. Bu yeteneği kazanmak içinse bol bol deneme çözüp pratik yapmanız gerekiyor. 

Turlama taktiğiyle elinizdeki kısıtlı zamanı doğru kullanacak ve artık bütün zamanımızı türkçeyle harcamayacaksınız. Amacımız taktiğini keşfettikten sonra çözmesi oldukça basit olan paragraf sorularını hızlıca ve maksimum netle çözmek.


  1. Matematik Dersinde Turlama Taktiği

TYT’de matematik testini doğru çözmek en az türkçede olduğu kadar kritik bir öneme sahip. Birçok öğrenci matematik netlerinin artmamasından ve süreyi yetiştirememekten şikayetçi. Bunun nedeniyse doğru yöntemi bilmemeleri.Ben de bu öğrencilerden biriydim ve keşfettiğim doğru yöntemleri size şimdi aktaracağım. 

  • İlk 10 Soru 

TYT Matematik’te ilk 10 soru görece daha kolay olduğu için bu kısımda çok zorlanmayacağınızı söyleyebilirim. Yine de bu 10 soruyu en kısa sürede çözmek için başlangıçta gördüğünüz en kısa sorulara yönelmeniz gerekiyorz. Bence “En uzun sorular en kolay sorulardır en kısa sorular en zor sorulardır” klişesi  ilk 10 soru için pek de doğru değil. Bundan dolayı en kısa soruları ilk turda halledip sonraki turlarda görece daha zor ve uzun sorularla uğraşmalısınız.

  • 10 ve 30 Arası Sorular

Bu kısımda daha çok zorlayıcı ve kafa karıştırıcı problem sorurları yer alıyor. “En uzun sorular en kolay sorulardır en kısa sorular en zor sorulardır” klişesini biraz daha doğrulayan sorular bu aralıkta yer alır. Turlama taktiğini iyi kavramış bir öğrenci uzun soruya baktığı zaman sorunun ne kadar zor olacağını anlayacaktır. Soruya bakıldığı ve birkaç cümle okunduğu zaman şu sorular kafanızda belirmeli: 

-Hangi konunun sorusu? (Zorlandığınız soru tipini sona bırakın!)

-Yeni nesil mi yoksa klasik bir soru mu? (Klasik soruları başlangıçta halledin!)

-Seçici soru mu? (Bu tip sorular en sona bırakılmalıdır.)

Bu soruları cevapladıktan sonra bazı sorular ilk turda kalan sorular sonraki turlarda çözülmelidir. Bu şekilde olabildiğince zaman kazanacak ve yüksek netlere oynayacaksınız. 

  • Son 10 Soru (Geometri)

Eğer sorular çok katlama içeriyorsa veya paragraf şeklinde uzunsa bu soruları sona bırakın. Çünkü ilk başta kolay soruları yapmanız hem size özgüven katar hem de zaman kaybettirmez. Ama katlamalı bir soruda bir yeri yanlış okumanız ve ona göre soruyu çözmeye çalışmanız en az birkaç dakikanızı kaybettirecektir. Bu da zaman ve özgüven kaybı yaşatır. Buna ek olarak zihninizde üç boyutlu hayal etmemiz gereken soruları da sona bırakabilirsiniz. Bu sorular da zaman kaybettirme potansiyeli barındırır. 

  • Fen ve Sosyal Derslerinde Turlama Taktiği: 

Bu derslerde turlama tekniği çok sık kullanılmasa da kullanıldığı takdirde size kolaylık sağlar. Başlangıçta gözünüze kısa ve kolay görünen soruları daha sonra da zor gözükenleri halledebilirsiniz. Bu derslerdeki bilgi sorularını çözmeniz için o bilgiye sahip olmanız gerekir ve bu teknik anahtar bilgiyi bilmediğiniz sürece işe yaramaz fakat yorum sorularında bu teknikle hızlanabilirsiniz.

KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri