REHBER

Sınav Anında Motivasyon

Sınav anında motivasyonu yüksek tutmanın kanıtlanmış yöntemleriyle başarıya ulaşın!

Sudenaz Öztürk

18 Ağu 2023

Sınav Anında Motivasyonu Korumak

Her ne kadar sınava hazırlanırken motivasyonun öneminden bahsetmiş olsak da sınav anında yaşanacak bir motivasyon düşüklüğü tüm hazırlanmanızın ve bilgi birikiminizin boşa gitmesine sebep olabilir. Şimdi size sınav anındaki motivasyonunuzu korumanız için hem bilimsel olarak kanıtlanmış hem de YKS derece öğrencileri tarafından tecrübeyle sabitlenmiş önerilerde bulunacağım.


Sınav anında bir soruyu yapamadığınızda durup derin nefes alıp verin

Derin nefes alıp vermenin beyin üzerinde de pozitif etkileri vardır. Derin nefes almak, beyindeki limbik sistem denilen bölgeyi etkiler, bu da duygusal tepkileri ve stresle ilişkili duygusal durumları düzenlemeye yardımcı olur. Daha sakince derin nefesler alıp vermek beyin dalgalarında olumlu bir değişiklik meydana gelir ve zihni sakinleştirir.


10.00-10.15 arasını olumlamaya ayırın

Çoğu öğrenci işe yaramayacağını düşünse bile 2013 yılında yapılan bir araştırma, öğrencilerin sınav öncesinde kendilerine olumlu ifadeler kurmanın sınav başarısı üzerinde pozitif bir etkisi olduğunu saptamıştır. Araştırmaya katılan öğrenciler, sınav öncesi negatif düşünceleri yerine olumlu ifadeleri benimsemeye yönlendirildiğinde sınav sonuçlarının daha iyi olduğu tespit edildi.


Sınavdaki bölümleri hangi sırayla çözeceğinizi önceden belirleyin

Sınav anı o stres ve telaşla hangi bölümden hangi sorudan başlayacağınızı kesitremeyebilrisiniz. Bu sebeple sınav stratejinize önceden karar vermeniz çok önemlidir.


Tek yolunuz soruları çözmek

Sınav anında stresin etkileri ile soruları çözmeyip düşüncelere kapılma ihtimaliniz çok yüksek. Fakat şunu hatırlatmakta fayda var: elinizdeki tek an bulunduğunuz andır. Düşüncelere kapılıp kendi kendinizi daha fazla strese sokmamalı ve kendinizi soyutlayıp soruları çözmeye odaklanmalısınız. Çoğu zaman bizi geriye çeken kendi düşüncelerimiz oluyor.

Hedefinizi ve bu hedef için ne kadar fedakarlıklar yaptığınızı unutmayın. Sizi bekleyen bir konum var ve kendinizi yarı yolda bırakmamalısınız. Şunu unutmamak gerekir ki olumsuz düşünceler çok hızlı bir şekilde kişinin kendi kendine, gereksiz yere motivasyonunu düşürmesine sebep olur; böylece var olan potansiyelinizi de yok etmiş olursunuz. Olumlu düşünmenin hiçbir zararı yoktur. Özellikle bunu ders çalışmanın beraberinde, derin bir çalışma isteğiyle birleştirdiğiniz zaman güçlü bir motivasyona sahip olursunuz. Her zaman ‘ben yapabilirim ve yapacağım’ şeklinde düşünmeye çalışın. Kendinize güvenmeyi sakın bırakmayın!

KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri