REHBER

Online Çalışma Arkadaşı

Ders Çalışma Serüveninde Online Çalışma Arkadaşlığı: Verimliliği Artırmanın Yolları

Barış Kaan Datlı

25 Ağu 2023

Ders çalışma serüveniniz boyunca çalışma arkadaşı aradığınız ama bulamadığınız oldu mu? Ya da bulsanız bile birbirinize uzak olmak, kütüphanenin erken kapanması gibi bazı faktörler işinizi zorlaştırdı mı? Kant Akademi olarak bu sorununuza alternatif bir çözüm bulduk! 


Kendimden örnek vermek gerekirse mezun öğreci olarak çalışabileceğim insanları bulmak ve o insanlarla doğru çalışma ortamını yaratmak çok zor olabiliyordu. Bundan dolayı uzun süre tek başıma çalışmak zorunda kaldım, kendi motivasyonunu ve disiplinimi kendim kurmaya çalıştım ve birçok kez başarısız oldum. Peki çözüm neydi? Tesadüfen de olsa kaliteli bir çözüm buldum. Beraber çalışmayı çok sevdiğim ve ortak hedeflerimizin olduğu bir arkadaşımla tüm gün beraber çalışmaya başladım ve kendi sistemimizi kurduk. Şimdi nasıl bir sistem olduğuna göz atalım?

 

Nasıl online beraber çalışabiliriz?

İhtiyacınız olan ilk şey, Google Meet, Zoom gibi uygulamaları açabileceğiniz bir cihaz. Bu bilgisayar, telefon, tablet olabilir. Bilgisayarınızdan karşılıklı olarak uygulamaya bağlandıktan sonra size önerimiz kameralarınız açık tutup mikrofonlarınızı kapatmak olacaktır. 

Sonraki hamle ise beraber nasıl çalışabileceğinizi bir düzen oluşturmak. Sabahları birlikte mi başlayacaksınız ya da akşamları saat kaça kadar çalışmayı planlıyorsunuz? Masa başından kalksanız bile ekranınız açık mı kalacak, kalmalı mı? Birbirinize gerektiği zaman mikrofonunuzu açıp soru yöneltebilir misiniz?


1) Sabahları Erken Saatte Beraber Kalkmak: 

Bu arkadaşlığın en güzel yanlarından biri, birbirinizi çalışmaya teşvik etmeniz. Örnek vermek gerekirse, ben ve arkadaşım sabahları beraber uyanıp aynı saatte ders başına geçiyor ve akşam geç saatlere kadar birlikte çalışıyorduk. Bir gün onun görevi erken kalkıp beni uyandırmak olurken diğer gün bu onun görevi oluyordu. Bu görevleri üstlenmemiz, sabahları uyanmayı bize zorunlu kılıyordu. Uyanmam gerektiğini bilmek, günün birinde uyanamayıp ve onu da uyandıramazdam duyacağım mahcubiyet hissiden kaçınmamı sağlıyordu. Aynı şey onun için de geçerliydi. Bu şekilde mükemmel bir sistem oluşturmuştuk.

2) Sürekli Aynı Anlarda Masa Başında Olmak Zorunda Değilsiniz:

Her zaman aynı saatte masa başında olmak zorunda değilsiniz. Bazen çalışma arkadaşınız derse devam ederken mola ihtiyacınız olabilir. Bu yüzden, masa başından kalkıp mola almaktan çekinmeyin. Kendimden örnek vermem gerekirse, bizim saatlerimiz her zaman tam olarak uyuşmuyordu. Bazen kalkıp mola alıyordum. Ancak diğer kişinin odağını bozmamaya ve motivasyonunu kırmamaya dikkat ederek ders çalışmak için kendimi zorlamak, sınav sürecim boyunca büyük bir artı olmuştu.


3) Birbiriniz Sayesinde Motive Olun: 

Eğer karşınızdaki kişi, büyük bir özveriyle çalışmaya başlamışsa, o an çalışmayı bırakmasını isteyemezsiniz. Bu sistem alışkanlık haline geldiğinde fark edeceksiniz ki çalışma arkadaşınızı bu şekilde görmek, sizi de hırslandıracak ve motive edecektir. Arkadaşımı sürekli çalışırken görmek beni masa başında tutan en büyük etkenlerden biri olmuştu. Sınav dönemimiz bitip bir gün sohbet ederken, öğrendim ki o da aynı düşünceleri taşıyormuş. O zamanlar uzun saatler boyunca çalışabilmemin en büyük sebebi buydu.


4) Ortak Deneme Çözümleri ve Soru Tartışma Seansları: 

Haftanın belli bir gününde beraber TYT veya AYT denemesi çözebilirsiniz. Bu, hem sınav atmosferi yaratmanızı hem de çözdüğünüz denemelere daha özenli yaklaşmanızı sağlayacaktır. Hatta ortak bir deneme kitabı alıp birlikte çözmeye başlarsanız deneme sonrasında soruları birlikte kontrol edip soru tartışma seansları düzenleyebilirsiniz. Birbirinizin eksikliklerini keşfederek, zorlandığınız noktalarda birbirinize yardımcı olabilirsiniz. Ben ve arkadaşım  özellikle 3D AYT denemelerinde bu yöntemi uygulamıştık. Yapamadığımız sorunlar üzerinde uzun süre tartıştığımıı hatırlıyorum. Bu tartışmalar sayesinde, konuları daha iyi kavradık ve birbirimize çok yardımcı olduk.


Sene Boyu Süren Bir Arkadaşlık Serüveni Yaratın:

Ben yaklaşık 7 ay boyunca bu sistem ile çalıştım. 8-12 saat arası çalışma rutinimin ağırlığı bu sistem ile beraber hafiflemeye başladı hatta keyif aldığım bir sürece döndü. Ertesi sene ne yazık ki mezuna kalınca tek başıma olduğum bir çalışma sistemine dönmek bana çok ağır gelmişti. Eksikliğini tüm mezun senem boyunca hissettiğimi söyleyebilirim. Bir derece öğrencisi ve Kant Akademi koçu olarak bu sistem ile çalışmak vermiş olduğum kesinlikle en iyi kararlardan biriydi.

KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri