ÜNİVERSİTE

Boğaziçi Üniversitesinde Hazırlık Nasıl Mı?

Boğaziçi Hazırlık Maratonu: Atlama Sınavlarından BUEPT'e Uzanan Yol

Ece Kara

18 Kas 2023

university

Boğaziçi Üniversitesinde Hazırlık Süreci Nasıl Mı?

Boğaziçi Üniversitesi hazırlıkta ingilizce eğitiminin kalitesiyle ün salmış bir okuldur. Eğer siz de Boğaziçi kazandıysanız ya da hedefiniz burasıysa size Boğaziçi Anadoluhisarı kampüsünde tam bir sene hazırlık okumuş bir öğrenci olarak deneyimlerimi aktaracağım.


Boğaziçi Üniversitesinde Hazırlığı Atlamak ve Seviye Tespit Sınavı

Öncelikle hazırlığı atlamak isteyenler eylül ayında okulun yaptığı BUEPT sınavına girip geçer not almalılar. Geçer not almadıkları takdirde hazırlık okumak isteyen öğrencilerle beraber sene başında bir seviye tespit sınavına girmek zorundalar. Boğaziçi’nde  P1, P2, P3, P4 olmak üzere toplam dört farklı seviye var ve seviyeniz seviye tespit sınavının sonucuna göre belirleniyor. Tek bir sınav seviyemi nasıl belirleyebilir ki derseniz sınıf değiştirenler çok sık olmamakla birlikte hocanızın danışmanlığında sınıf değiştirmeniz mümkün. Bu seviye sınıflarının haftalık toplam ders süreleri farklı. P1 ve P2’ler haftanın 5 günü derse girerken P3’ler 4 gün, P4’ler ise sadece 3 gün okula gidiyor. Biri A diğeri B dersi olmak üzere toplam iki ders ve bu derslerin kendi hocaları var. B hocanızla sadece 1 ya da 2 gün ders yaparken A hocanızla neredeyse her gün berabersiniz. A dersinde writing, reading ve speaking çalışmaları yapılırken B dersinde listening, reading ve speaking çalışmaları yapılıyor.


BUEPT Sınavının İçeriği ve Dönemleri

BUEPT sınavının içeriği hakkında sorarsanız sınavda speaking yok, toplam iki tane reading metni okumanız, iki tane listening çalışması yapmanız, iki tane de essay yazmanız gerekiyor. Sınav tek bir günden oluşuyor. Sınava girmeden önce sınav yönetmeliğini, yanınızda getirmeniz gereken ve gerekmeyenleri okul internet sitesinde yayınlıyor, sınava girmeden önce mutlaka okuyun. BUEPT senede toplam 4 kez yapılıyor. Eğer Ocak BUEPT’inde sınava girer ve geçerseniz irregular bir öğrenci olarak bölümünüze başlayabilirsiniz. Fakat ben bir sene hazırlık okumak istiyorum diyorsanız sınava haziranda giriyorsunuz. Geçemezseniz ağustosta, onu da geçemezseniz tekrar eylülde girme hakkınız oluyor.

Boğaziçi Üniversitesinde Hazırlıkta Kullanılan Kitaplar

Hazırlığa başlarken alacağınız kitapları hocanız size söylüyor ama benim hocam bilgisayar üzerinden pdf kullanmamıza da izin vermişti. Kitaplar yabancı yayınlar olduğu için biraz pahalı dolayısıyla ikinci el hiç kullanılmamış ya da orijinal olmayan kitaplar da kullanabilirsiniz. Hazırlık sürecinde ben defter tutmamıştım ve kitaplarıma not almıştım fakat size önerim derste öğrendiğiniz kelimeleri sene başından itibaren düzenli olarak not almanız. Bunu da ingilizce kelime ve yanına türkçe meali olarak yazmayın lütfen. Kelimenin yanına verb, adjective noun gibi diğer versiyonlarını ekleyin. Aklınızda daha kalıcı olması için de örnek bir cümle yazın ve kelimenin ingilizce açıklamasını yazın. Bu dediklerimi uygulamak için Cambridge ya da Oxford sözlük kullanabilirsiniz. Kelimeler kafanızda oturmuyorsa Chat GPT’ye de istediğiniz seviyede cümleler ve hikayeler yazdırabilirsiniz.


Boğaziçi Üniversitesinde Hazırlıkta Yapılan Sınavlar

Sene içindeki sınavlara gelirsek toplam 4 achievement sınavı ve dönem sonlarında toplam 2 final sınavı olmak üzere toplam 5 tane sınavınız oluyor. Bu sınavlardan aldığınız puanlar ve sene içinde size verilen görevlerin toplam puanı “portfolio” puanınızı oluşturuyor. BUEPT’e girebilmeniz için puanınızın barajı geçmesi gerekiyor. Ayrıca devamsızlık hakkınızı yerseniz de BUEPT’e girme hakkınız kayboluyor. Hazırlık süreci genel olarak P3 ve P4’ler için rahat P1 ve P2’ler içinse daha zorlu geçiyor. Fakat eğer P3 seviyesinde bir öğrenci sene boyu kendine hiçbir şey katmazsa P1’den biri sınavı geçerken o geçemeyebilir. Dolayısıyla tüm seviyelerdeki öğrencilerin dersi takip etmeleri önemli.


Genel hatlarıyla Boğaziçi Üniversitesinde hazırlık eğitimi bu şekilde. Daha detaylı bilgi için okulun web sitelerini inceleyebilirsiniz. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi hakkında merak ettiğiniz soruları cevapladığımız videoyu buradan izleyebilirsiniz!

https://yadyok.boun.edu.tr/ 

https://youtu.be/AKVjJ0flWg8 

KANT BÜLTEN

YKS'ye dair birçok şey her hafta e-posta kutunda.

Koçlardan Tavsiyeler

Kaynak Önerileri

Çalışma Taktikleri